Vegetáriánus ebéd egy steakhouse-ban

2016. október 17. 20:48 - Bezselics Ildikó

A KNRDY az Október 6. utcában az óriás steakek hazája – most azonban a húsmentes vagy kímélő kosztot kedvelők is betérhetnek, ráadásul a hely árfekvésénél jóval kedvezőbb business menüre.

20160927_124706.jpg

Mostanában többször esett szó róluk a bulvármédiában: például hogy Harrison Ford vegetáriánus előételt és steaket evett, Margot Robbie szintúgy, de ezen kívül is tartogatnak érdekességet, ami gyakorlati jelentőséggel is bír.

 

Ha új séf érkezik egy étterembe, az általában hatással van a kínálatra, így jó alkalom nyílik a megújulásra, új ízek bevezetésére. Varga Dániel 5 évig Ázsiában dolgozott, így különösen érdekes, mit művel a KNRDY erősen húsos bázisú, amerikai típusú konyhájával (hétvégenként találkozhatunk vele a zebegényi Natura Hillen is, ha halkan megjegyezhetem).

 

Én első körben el voltam ragadtatva a változásoktól: nehéz ma Budapesten változatos ízvilágú, könnyed, tápláló alapanyagokból összeállított, tápanyagtartalmát tekintve teljes értékű fogást találni az éttermek húsmentes kínálatában. Igaz, Dani ezt külön nekem készítette, de biztosan bárki megkaphatja, aki hasonló igényeket támaszt: krémes zöldborsópüré, kókusztejes quinoa rizottó párolt és nyers zöldségekkel. Harmonikus ízvilágú, könnyed, szép és ízletes étel, ami felülmúlta a várakozásaimat.

 

Előételnek szardíniát kértem répákkal és mini kiflivel, és ezt a virágoskertet kaptam:

20160927_122554.jpg

Desszertnek kipróbáltam a ház Rákóczi túrósát, ami alaposan túl van gondolva, és a keksz alap különösen meglepő, de összességében véve nagyon érdekes és finom desszert – a töltelék savanykás, könnyed, a tetején habcsók roppan, de belül puha.

20160927_131813.jpg

Ebédpartnerem egy rántott borjúlábra nevezett be:

20160927_122600.jpg

Finom, hajdinás házi kenyeret sütnek, jó vajat hoznak mellé, és a business menü tartalmazza a Goppion kávét és a szervizdíjat is, ami nem megszokott dolog.

 

Ha ezen a héten térsz be, ezek közül választhatsz:

 

 

Főételek

Fűszeres makréla, édesburgonya és kapribogyó fasírt, savanyított zöldségek

Steak és gomba pite, Stilton sajtos burgonyapüré, füstölt hagyma jus

Mangalica Brassói, burgonya variációk, füstölt paprika, créme fraiche

Fűszeres pagodakarfiol, marokkói vegyes saláta, harissa, raita

 

Desszertek

Baked Alaska, áfonya, fűszeres rum anglaise

Zserbó, dió fagylalt, Whiskey lekvár

 

1 komment

HelloHal - tiszai halbisztró Budapesten

2016. október 17. 19:50 - Bezselics Ildikó

 Amit a magyar konyha képes előállítani csirkéből vagy sertésből, az halból is elkészíthető.

 hellohal_dsc_9302.jpg

A fenti hitvallással indult útjára néhány éve a HelloHal nevű kezdeményezés, mely kimagasló munkát végez azóta is a magyar halmarketing területén. Horváth Szabolcs halhentes először egy blogot indított HelloHal néven, majd egy kecskeméti és egy tiszaörvényi halbisztró után nemrégiben Budapesten, a Ráday utcában is megnyitotta haléttermét, melynek kínálata valóban új szintre emeli a magyar hal felhasználási repertoárját: készül itt harcsaszusi, harcsagyros, fish&chips, pontychips, de kolbász busából vagy halbrassói is.

 hellohal_dsc_9286.jpg

Megmutta hát, hogy van élet a hekken túl és a halászlén innen. A magyar édesvízi hal nem feltétlenül pocsolyaszagú, iszapízű, szálkás, drága – sorolhatnám, milyen kifogások merülnek fel honfitársainkban a halfogyasztás említésére.

 hellohal_dsc_9400.jpg

A hal egészséges, finom, és egyáltalán nem kell csillagászati összegeket fizetni: az árak 1500-2500 között mozognak. Egy próbát mindenképpen megér!

 hellohal_dsc_9266.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Zebegényi Tökvilág Fesztivál

2016. október 17. 19:11 - Bezselics Ildikó

 Az elnevezés korántsem túlzás: ki itt belép, annak számára új világ nyílik meg. Az őszi tökök narancsos-barnás, szerethető világa.

20160924_151117.jpg

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Zebegényben a Tökvilág Fesztivált, mely (itt lakóként elmondhatom) a Dunakanyar északi oldalának kedvenc rendezvénye. Itt mutatja meg magát leginkább a környék és kultúrája: a nagyszínpad programja a helyi hagyományőrző együttesek seregszemléje. A vásárban jól megfér a mustcsapoló mellett az antikvárius, a vattacukor árus és a kőzetszakértő, a kosárhinta előtt a szörpkészítő vagy a lekváros.

Helyi konyháról kerül ki a sütőtökleves, van töklámpa, tökszépségverseny, dísztök, műtök – minden ami kell (vagy nem, de mi szeretjük). Tele vannak a kocsmák, a cukrászda, még a kürtőskalács is helyi érdekű lakókocsiban sül. Mivel a rendezvény egy napos, lassú a haladás a főtéren és a környező utcácskákban. Autóval a falu széléig lehetett jutni, onnan udvarias önkéntesek igazították útba a helyismerettel nem rendelkező látogatókat.

Zebegénybe minden évszakban érdemes ellátogatni, hiszen a falu a Szőnyi Múzeummal, a Koós Károly által tervezett templommal, az egész Dunakanyart megmutató kilátójával és kellemes atmoszférájával bármikor biztosít egy napnyi élményt, de a Tökfesztivál alkalmával egészen más arcát mutatja, hisz ilyenkor találkozhat az idelátogató a falu lakosságával is, megértve, mitől olyan szerethető ez a hely valójában.

 

 

Szólj hozzá!

Sárkányfesztivál Zebegényben

2016. október 17. 18:14 - Bezselics Ildikó

 Szeptemberben Zebegény művészfaluból fesztiválfaluvá avanzsál: ezek egyike a Sárkányfesztivál, amely kétségtelenül a legnagyobb felbolydulást okozza a falu életében.

20160918_140615.jpg 

Korábban előfordult, hogy egyszerre került megrendezésre a Tökfesztivállal – ezt a hibát szerencsére már nem követik el a szervezők, így egymás után két hétvégén is érdemes Zebegénybe látogatni.

A fesztivál igazi örömünnep: hatodszor szálltuk meg a Sárkánydombot, és egy civil szerveződés részéről ez nem kis teljesítmény. Sokat fejlődtek az évek alatt – van például Sárkánybusz, azaz céljárat a dombtetőre, így nem autók lepik el, hanem sárkányeregetők, és az ott lakók nyugalmát sem borítja fel az esemény (teljesen).

Első körülnézés után a következő benyomásom támadt: ez a lelkes gyerekek, fáradt apukák és izgatott kutyák napja. Aztán felfedeztem a szalmabálákon, plédeken heverésző anyukákat is, és megvilágosodtam: ez az a hely, ahol a Jóisten két napra igazságot tett!

 

Az első nap hazakergetett az eső, így második nekifutásra tudtam csak égbe küldeni a sárkányomat – visszajáró vendégeknek van ilyen. Akinek nincs, vehet vagy készíthet magának itt a helyszínen.

 

Amíg a szülők kifújják magukat, gyerekkoncertek, színházi előadások kötik le a kicsik figyelmét. Gasztronómiai szempontból is fejlődik a rendezvény, hogy egészen pontosak legyünk: már van étel a dombon! Kezdetben nem volt, tavaly volt fagyi és még egy helyi kitelepülés harapnivalókkal. Az idén már egész komoly fesztiválhangulat alakult ki a rét oldalában – értem ezalatt, hogy volt kürtőskalács, töki pompos, és még néhány vállalkozó szellemű étkezde, akiket a fesztiválok többségén megtalálunk.

 

Aki kíváncsi a fesztivál történetére, ITT elolvashatja. Jó hír, hogy a rendezvény ingyenes, és a szervezők szándéka szerint az is marad. Jövőre, veletek, ugyanitt!

 

Szólj hozzá!

Földi Kincsek Vására

2016. október 17. 15:34 - Bezselics Ildikó

 Végre fesztivált rendeztek a Börzsöny egyik kincse, a bőséges szilvatermés tiszteletére!

20160910_122404.jpg

A kis, induló fesztiválok nem hasonlíthatók össze a népszerű, nagy létszámú rendezvényekkel: értékük és bájuk pontosan közösségformáló erejükből fakad.

A Letkésen megrendezett Szilvafesztre nemcsak azért látogattam el, mert nagy küldetéstudattal látogatom a lakókörnyezetemben születő új kezdeményezéseket: kíváncsi voltam, egy kis faluban hogyan sikerül megszervezni egy hagyományteremtő programot.

A program promóciójára a FB-on bukkantam rá, de a helyszínen is rendben volt a forgalomterelés, a regisztráció, a fogadósátor – sőt még egy gyerekmegőrző is helyet kapott a programhelyszín közvetlen közelében. A rendezők szörpökkel kínálták az érkezőket, és igény szerint eszközöket is biztosítottak a nevezőknek a lekvárfőzéshez.

Sajnos szilvát nem lehetett vásárolni, de a helyszínen készült termékeket hazavihettük. A kedvencem a csokoládés, aszalt és friss szilvából készült desszertgolyó lett, de a fánkoknak sem tudtam ellenállni friss, meleg szilvalekvárral...

Persze a szervezők bográcsában nemcsak lekvár, hanem gulyás is készült, így délre szépen megteltek a padok, mert a faluból sokan ebédre érkeztek.Az evés-ivás mellett műsort adtak a helyi hagyományőrző egyesületek is, így nem maradt szórakozás nélkül a jóllakott közönség.

Őszintén örülök, hogy valami útnak indult Letkésen – remélem, jövőre több nevező jelentkezik az ételfőző versenyre, és a receptek is változatosabbak lesznek!

 

Szólj hozzá!

Felfedező kaland a magyar erdőkben

2016. október 11. 13:50 - Verbal

Középiskolás tanulókból álló háromfős csapatok 2016. október 31-ig jelentkezhetnek az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) „Fedezd fel az örökséged!” című erdőismereti vetélkedőjére. A 2017. január végéig tartó verseny két részből: egy online elméleti, majd egy gyakorlati, terepi fordulóból áll. A résztvevők eközben megismerhetik gazdag természeti örökségünk és a magyar erdőgazdálkodás titkait, illetve értékes túrabolt-utalványokkal is gazdagabbak lehetnek.

Magyarországon több évszázados hagyományra tekint vissza a tervszerű erdőgazdálkodás, amelynek eredményeként az első világháborút követő 10 százalékról mára 20 százalékot meghaladó mértékre nőtt az erdővel borított területek nagysága hazánkban. Közös természeti örökségünket jelentik a hazai erdők, amelyeknek mélyebb megismerése a felfedező korba lépő generációk örökzöld kalandja. Alig ért véget az országszerte 50 helyszínen csaknem 150 programot kínáló, magyar fiatalok ezreit megmozgató XX. Erdők Hete rendezvénysorozat, most egy újabb program segít szorosabbra fűzni a fiatalok és az erdők kapcsolatát.

A magyar erdészek idén 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület „Fedezd fel az örökséged!” címmel új, kétfordulós erdőismereti vetélkedőt hirdet a Magyarországon tanuló 9-12. osztályos középiskolások körében, amellyel az erdő és az erdészeti munka megismerésének kalandjára csábítja a fiatalokat.

A vetélkedő egyben a középiskolásoknak kiírt európai erdőgazdálkodási és erdőismereti verseny, az YPEF (Young People in European Forests) jövőre Magyarországon tervezett nemzetközi döntőjének felvezetője is, mind szellemiségét, mind az érintett témaköröket illetően.

A jelentkezéseket az OEE 2016. október 31-ig várja a fedezdfel@oee.hu e-mail címre. További részletek ITT

fedezd_fel_az_orokseged_002.jpg

Szólj hozzá!

Újra Magyar Fürdőkultúra Napja Budapesten

2016. október 06. 14:24 - Verbal

Bár a testet-lelket melengető indián nyár – úgy tűnik - véget ért, és az időjárás már a barátságtalanabb arcát mutatja, kétségbe esni nem érdemes, mert most szombaton, október 8-án a budapesti fedett fürdők rendhagyó fürdőlátogatásokkal és változatos, kulturális programokkal csábítják az érdeklődőket. Idestova hat évvel ezelőtt, 2010-ben rendezték meg először a Magyar Fürdőkultúra Napját, és ettől kezdve minden év októberének második szombatján a Magyar Fürdőszövetség méltón megünnepli ezt a napot.

foto2.jpg

„Jó ebédhez szól a nóta”- a Széchenyi Gyógyfürdőben például élő cigánymuzsika mellett költhetjük el szombatnapi ebédünket: a fellépések: 12.00 és 13.30 órakor kezdődnek. Érdemes a Városligetben maradni egy kiadós délutáni fürdőzésre és megvárni a sötétedést, mert 19 órakor látványos esti tűzzsonglőr show-t láthatunk a Tűzfészek Társulat előadásában. Aki pedig először jár a fürdőben, vagy kíváncsi a „Szecska” legféltettebb titkaira, annak a számára idegenvezetést tartanak 11.00 és 15.00 órakor. Gyülekező a termál aulában, előzetes regisztrációnkat pedig az info.szechenyi@spabudapest.hu e-mail címre várják (a csoport 30 főben maximált létszáma miatt regisztráció szükséges!).

foto1.jpg

Ha átugrunk egy kicsit Budára, és a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda területén várjuk meg a déli harangszót, akkor ne hagyjuk ki a Presto Kamaraegyüttes és Tóth Orsika énekművész közös koncertjét, amelyen népszerű filmzenék, musical, rock-opera és operett slágerek csendülnek fel 12.30 órától. A Gellért Fürdő területén vizuális-képzőművészeti élményben is lehet részünk, ugyanis a nap folyamán Udvarhelyi Zsuzsanna festőművész AQUA című kiállítása tekinthető meg. Ha pedig vissza akarunk térni az akusztikus élményekhez, akkor feltétlenül regisztráljunk az egyik ingyenes vezetésre, amely a titokzatos „Merülj el a zene világában!” címet viseli: 11, 14 és 17 órai időpontok közül választhatunk, ha időben regisztrálunk az info.gellert@spabudapest.hu e-mail címen (a csoport létszáma itt legfeljebb 25 fő/csoport).

Október 8-án este a Frankel Leó úton minden porcikánkat átadhatjuk a vérpezsdítő latinos lüktetésnek: Carl Oh és Tomanek, a pesti éjszaka igazi zenemágusai afro-kubai, karibi, és brazil lemezgyűjteményük legjavát prezentálják a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda területén, este 6 órától egészen éjfélig. Itt egyetlen idegenvezetéshez csatlakozhatunk, mégpedig 15 órától, úgyhogy érdemes mihamarabb regisztrálni a lukacsinformacio@spabudapest.hu címen. Este 8 órától hajnalig meglepetés szauna programok várnak a fürdővendégekre: az exkluzív szauna programokban való részvételhez külön belépőjegy megváltása szükséges!                          

foto3.jpg

A hastánc varázslat ezúttal a Király Gyógyfürdőbe csalogatja a vendégeket, ahol fellép Szőke Mirjam és a Midnight Diamonds. A hölgyek különböző stílusú, kellemes, attraktív hastánc műsorukkal káprázatják el a kedves vendégeket, 17, 18 és 19 órakor. A 20 főre maximált idegenvezetésekre 12, 14 és 16 órakor kerül sor. A látogatás itt is előzetes regisztrációhoz kötött: kiraly@spabudapest.hu.

„Kapcsolj éjszakai üzemmódba!” – e jelszó mentén indul az idei szezonra teljes pompájában megújult, családi fürdővé bővült Paskál Gyógy- és Strandfürdő koktélakcióval megfűszerezett zenés esti fürdőzése, amely – véleményünk szerint – egészen biztosan elnyerné a nap „legcoolabb” fővárosi fürdőprogramjának járó címet. Éjfélig élvezhetjük Zuglóban a pezsdítő ritmusokat, miközben koktélt szürcsölünk a Drink’n Grill Bárban.

A Rudas Gyógyfürdő eddig még soha nem látott, rejtett építészeti és fürdőtörténeti titkaiba avatják be a kíváncsi vendégeket az ingyenes idegenvezetések most szombaton 11, 12 és 13 órától (regisztráció: rudas@spabudapest.hu). „Jó ebédhez szól a nóta” címmel itt is a cigány muzsika jut főszerephez ebédidőben, sőt még tovább is… Koncertek: 12, 14 és 16 órakor a tetőteraszon. A koncertek után „Merülj el az úszás világában!” címmel, rendhagyó úszástörténeti kiállítást tekinthetünk meg az uszoda előcsarnokában. Ezen a napon éjjel is tárt kapukkal várja vendégeit a Rudas 2014. karácsonyán átadott szaunavilága: itt egyedülálló, izgalmas szauna programokban vehetünk részt három ceremóniamesterrel 4 egész órán át, ha a helyszínen regisztrálunk. Este fél 11 és hajnali 1 óra között pedig félóránként hevülhetünk a különféle aromájú felöntések segítségével, mielőtt átadnánk magunkat a lehűlésnek, pihenésnek, relaxációnak.

A Magyar Fürdőkultúra Napjának vendégváró programjairól további érdekességeket olvashatunk a Magyar Fürdőszövetség honlapján!

 

Szólj hozzá!

Toborzó Ünnepéllyel és Huszár Fesztivállal köszönthetjük az őszt Cegléden

2016. szeptember 21. 17:52 - Verbal

Szeptember 23. és 25. között huszonegyedik alkalommal csendülnek fel a harsonák és a honvéd nóták Cegléd város őszi hagyományőrző rendezvényén, a Toborzó Ünnepélyen, mely Kossuth Lajos 1848-as toborzó beszéde előtt tiszteleg.

2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült a Kossuth Kultusz ceglédi hagyománya a Turini Százas Baráti Körnek köszönhetően. A toborzóbeszéd 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség központi eseménye a szombat délelőtti, fúvószenekarral, lovas hagyományőrzőkkel, néptáncegyüttesekkel, gyalogos honvédekkel, tüzérekkel kísért hagyományőrző felvonulás, amely a vasútállomástól indul, és a Kossuth térre érkezik. A Népdalkörök műsorát  a KDCS8 Nemzeti Honvéd Díszegység Díszelgő Zászlóalj látványos bemutatója követi a nagyszínpadon.

kossuth_toborzo_unnepely.jpg

Az idei Toborzó Ünnepély Huszár Fesztivállal is kiegészül, melyben a szombati több száz fős hagyományőrző felvonuláson túl helyet kap majd huszár és katonai tábor is, ahol a 48'-as katonaélet mindennapjaiba kaphatunk betekintést. A fesztivál díszvendége a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület, melynek tagjai reformkori viselettörténetet is bemutatnak.

Vasárnap fúvószenekari találkozó mellett gyerektoborzóval várják a Ceglédre látogatókat. A gyerekeket fajátékok, körhinta, toborzó iroda, őrségváltás, katonanóták, céllövölde és gólyalábas műsor szórakoztatja. Kora délután a Langaléta Garabonciások előadásában elevenedik meg Háry János, a rettenthetetlen legendás története. Késő délután pedig a Csavar Színház hívogatja nagyszabású utcaszínházi előadásra a kisebbeket és a nagyobbakat, Arany János szatirikus vígeposza, a Nagyidai Cigányok csallóközi feldolgozásával.

Kísérőprogramként szeptember 22-én 17.30-tól a Városháza Dísztermében kerül bemutatásra a Cegléd füstöse című könyv második kötete. Tasnádi Tamás könyve az 1909 és 1978 között működő, Cegléd-Csemő-Hantháza vonalon működő kisvasút – vagy ahogyan a ceglédiek emlegetik: a "csemői kisvonat" – történetét dolgozza fel. Szeptember 23-án Cegléd testvérvárosa, Csíkszereda fotókiállítása látogatható a Kamara Galériában.

Két napon keresztül hívogat az alföldi mezővárosba a Pest megyei Értékek Napja! A Nemzeti Művelődési Intézet Pest megyei irodájának szervezésében bemutatkoznak a megye helyi kulturális és szellemi értékei, Pest megye 18 járásából. Nemzeti Érték Vándortérkép és Hungarikum Játszóház vár mindenkit.

Nem marad el a Civil sziget sem, ahol helyi szervezetek mutatkoznak be, de a 150 éves Vöröskereszt korhű bemutató sátra, a rendőrség és a katonaság toborzósátrai is helyet kapnak. Lesz míves portékák vására, ízek utcája is.

Természetesen könnyűzenei és világzenei koncertek is lesznek: a helyi zenészeinken túl fellép többek között Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), a Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája. Szombat délután roma táncház és a Máskép Zenekar utcazenei fesztiválja varázsol karneváli hangulatot a ceglédi utcákra.

Érdemes a Nagyszínpad környékén maradni és a vacsoránkat itt elkölteni, mert a szervezők egy igazán különleges zenei produkcióval zárják a vasárnapot és a Toborzó Ünnepélyt: két LGT legenda látogat a városba, Solti János és Karácsony János, akik kiegészülnek Heinz Gáborral (Biga) és az Abrakadabra zenekarral, és Zenevonat című produkciójukkal a Locomotiv GT nagy slágereit szólaltatják meg.

Ezekben a napokban a Kossuth Múzeum ingyenesen látogatható! Tekintsék meg az Alföld kapujában található város ünnepi programjait, látogassanak ki a helyszínekre és ünnepeljenek együtt! További információval a helyi Tourinform Iroda munkatársai örömmel szolgálnak.

 kossuth_toborzo_unnepely_2.jpg

www.kossuthtoborzo.hu

www.iranycegled.hu

Szólj hozzá!

Up&Down - reggeli a Szabadság-híd lábánál

2016. szeptember 14. 10:44 - Bezselics Ildikó


Bár az utóbbi hónapokban a gyalogosok is birtokba vehették a hidat, most nem piknikezésről lesz szó, hanem minőségi, éttermi reggeliről.

 updown_breakfast_mra9851.jpg

Sokat járok a környéken, de a Váci utca Vámház felőli vége sajnos leginkább a "turistalehúzásról", mint a minőségi vendéglátásról híresült el - így többször elmentem az Up&Down előtt is anélkül, hogy szemügyre vettem volna az étlapot. Nemrégiben azonban egy reggeli megbeszélésre kaptam meghívást, így volt alkalmam kipróbálni a helyet, amely ritka meglepetést okozott!

updown_terrace_mra0617.jpg

Mindenekelőtt azzal, hogy reggel 8-tól nyitva van. Másrészt azért, mert minden ízlést kielégítő, kiváló reggelit kínálnak. A kiszolgálás kedves és figyelmes, és nemcsak a teraszról nyíló kilátás kellemes, hanem a belső tér kialakítása is, mely nagypolgári eleganciát idéző, kissé provokatív enteriőr. Mindezzel együtt persze komfortos és hangulatos, ahol jól esik időt tölteni. Ez az "Up" - a "Down" , az alsó szint is a múltat idézi, de annak ipari világát. Ez egy koncertekre, esti szórakozásra fenntartott rész, de aki felkeresi a mosdót, azért megcsodálhatja.

updown_enterieur_mra0051.jpg

A reggeli kínálat nemzetközi, az adagok bőségesek és nagyon ízletesen készítik el őket: Komonyi János séf 12 éve dolgozik a vendéglátásban, a maga 26 évével már rengeteg tapasztalatot gyűjtött, hosszú út vezetett az Up&Down konyhafőnöki pozíciójáig. Az ételeken érezhető a komoly alapanyag ismeret, és az étlapot nézve az Ázsia iránti rajongás is.

updown_breakfast_mra9666.jpg

Adnak hagyományos angol reggelit sült babbal, tükörtojással, szalonnával és kolbásszal - hát én ennek nem mernék nekiállni, viszont van francia reggeli friss croissant-nal és a kedvencem, az amerikai palacsinta, emellett természetesen omlettek és más tojásételek is (a teljes választékot itt lehet megnézni).

updown_breakfast_mra9816.jpg

Ami kiemelendő és különleges, hogy az étlapban találtam egy vegetáriánus betétlapot: általában még a jó éttermek is maximum 2-3 húsmentes ételt tartanak, így ez a hozzáállás különösen értékelendő. Legközelebb egy vegetáriánus ebédre térek vissza!

 

 

 

Szólj hozzá!

Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny

2016. szeptember 13. 13:21 - Verbal

Gasztronómiai Versenyfelhívás
            
a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE-KVIK)
által szervezett Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyén történő részvételre

A verseny helyszíne: Budapest, V. kerület Alkotmány utca 9-11., a BGE-KVIK Oktató Kabinetjében és az intézmény II. emeletén lévő Dr Ketter László IV-es számú Előadóteremben

A verseny időpontja: 2016. december 06. (kedd)
 

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács szakmai irányításával működő zsűri ebben az évben a hazai hal - és vadételek minősítését, értékelését, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjának, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjak odaítélését végzi.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére kerül meghirdetésre:

  • hagyományőrzők: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
  • szakemberek: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
  • vendéglátóipari szakmunkás -, szakközépiskolai tanulók, főiskolai - és egyetemi hallgatók

A szervezők a fenti kategóriáknak megfelelően várják a versenyzők jelentkezését legkésőbb 2016. október 15-ig a GKRTE 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti posta címén vagy az Egyesület gkrte@vnet.hu e-mail címén.

 Kérjük, hogy a versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk készítendő hazai hal- és vadételek, illetve éttermi meleg tészta megnevezését és az ételsor elkészítésének rövid leírását, receptúráját. A versenyzők maguk gondoskodnak az elkészítendő ételek alapanyagairól.

Kérjük a versenyen részt venni kívánó csapatokat, hogy a versenyre 17 adag ételt készítsenek el. Az ételek helyszínre történő szállítását és tálalását saját eszközeik felhasználásával végezzék.

Amennyiben a BGE-KVIK és a GKRTE évadzáró gasztronómiai versenyén nem versenyzőként, hanem a rendezvény támogatóiként kívánnak közreműködni, abban az esetben - a verseny díjazottai részére felajánlandó díj megnevezésének és értékének megjelölésével - ezen szándékukat a verseny szervezőivel a fentiekben megjelölt postai, vagy e-mail címen közölni szíveskedjenek.

A legkiválóbb csapat az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját nyeri el. A szponzorok által felajánlott értékes díjakat a szakmai zsűri értékelését követően a verseny támogatói adják át a díjazottaknak.

A gasztronómiai hagyományaink megőrzését és a színvonalas magyar vendéglátás előtérbe helyezését célzó regionális gasztronómiai versenyen való közreműködését előre is köszönjük!

További információ:
Bárd István
a GKRTE ügyvezető elnöke,
GKRTE Információs Irodája
2100 Gödöllő, Patak tér 7.
Tel.: 06 28/419-231 E-mail:
gkrte@vnet.hu
Honlap:
www.gkrte.hu

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása