Lókupectől a Zuzmó-tanösvényig

2014. július 15. 21:25 - Verbal

Van Budapest közelében egy alig 25 ezer lélekszámú város, amely a kőrisfáról kapta nevét, és amely az ország egyetlen pipagyárának is helyet ad. Nagykőrös valóban megér egy látogatást, amire kiváló alkalmat teremt az évi 10 vásár egyike, ahol például annak is tanúi lehetünk, hogy milyen kemény alkudozások után kerül lókupectől vásárlóig a kiszemelt jószág. A vásározásnak igen nagy hagyománya van itt, a legközelebbi ilyen esemény a július 27-én (vasárnap, mikor máskor?) tartandó Magdolna napi vásár. De előtte ismerkedjünk egy kicsit Nagykőrössel, hogy felkészülten és célirányosan tudjuk felkeresni a számos látnivalót.

lóvásár.jpgSzent-György napi forgatag - Forrás: www.moggyfesztival.hu  

A Bor-Kalán nemzetség talált itt hazára a honfoglalás idején, ahogy jóval később Arany János is, aki a Nagy Tanári Kar tagjaként okított a Református Kollégiumban, amivel kapcsolatban így fogalmazott: „a fél akadémia Kőrösön lakik” - utalva ezzel a Magyar Tudományos Akadémia nagyjaira. Ha tanári kart említ valaki Nagykőrösön, semmiképp ne a saját ifjúságunk szigorú professzorai jussanak eszünkbe, sokkal inkább a szoborcsoport az Arany János Múzeum előtt…

A legszebb kilátást keresőknek a város legrégebbi műemlékét, a református templom tornyát tudnám ajánlani, a legszebb épületet keresőknek a gyönyörűen helyreállított kupolás Postapalotát, a legkülönlegesebb szobrot megtekinteni vágyóknak pedig az „Arany János és a vén gulyás” c. alkotást. Ez utóbbi nemcsak azért érdemel említést, mert ez volt az ország első színes szobra (a festék idővel lekopott róla), de azért is, mert nagyon kedves Marci bácsi, az öreg gulyás és mellette fekvő kuvaszának szobra. A szobor megtekintéséért vegyük az irányt a református templom kertje felé.

Nagykőrös látképe - Forrás: www.hetihirek.hu

Ha van egy kis időnk és szerencsénk, elegyedjünk beszédbe ízes, úgynevezett ö-zős beszédű helybéliekkel, öröm hallgatni ezt a nyelvjárást és itteni lakosoktól megtudni, hogy mit érdemes megtekinteni. Merthogy lesz, aki a szépen helyreállított Tímárházat fogja javasolni, más a zenei és színházi eseményeknek otthont adó Arany János Kulturális Központot, megint más a kikapcsolódásra és termálvize miatt gyógyulásra is alkalmas strandot és termálfürdőt.

Nagykőrösről elmondható, hogy környezetbarát település is, és nem csak a kőrisfát ábrázoló címere miatt: a városközpontban is immár körforgalom tereli az autókat (ez a „legzöldebb” forgalomterelési módozat), továbbá a helyiek igen nagy aránya közlekedik a mindennapokban biciklivel, és nem utolsósorban természeti örökségükre is igen büszkék a kőrösiek, teljes joggal. Az országos hírű pusztai tölgyesek a Pálfája erdőben csodálhatók meg, de Európában egyedülálló módon Zuzmó-tanösvény is felfedezésre vár itt. Az erdőszélen gyökerező Basafa pedig 31 méteres magasságával, 4-500 éves korával ejti ámulatba az ide látogatókat.

Ha lemaradtunk a Szent-Györgyi napi forgatagról és az idei első Möggyfesztiválról, már most beírhatjuk a naptárba akár a fent említett júliusi, akár az augusztusi 31-i Nyárbúcsúztató vásárt, csak hogy a soron következőket említsem. Jó vásározást!

 Pálfája.jpg

Pálfája Oktatóközpont - Forrás: www.moggyfesztival.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr886511797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása