Túra körkép a Dunakanyarban - Első rész

2013. január 21. 13:11 - itthon|Katko

bg_1358770120.jpg_1800x1200

 


Kedves túrázók, kevésbé túrázók és még nem is gondoltam rá túrázók!


A Dunakanyart szinte mindenki ismeri Magyarországon, sőt a legtöbben eljutottak már Visegrádra, Szentendrére, Esztergomba vagy Vácra. Azonban a híres desztinációkon kívül, érdemes megismerkedni Hangya Danival, a pöttyös szalamandrával, a bödöncsigával, cickányokkal, pelékkel vagy éppen a népes denevérkolóniával. De itt él a petényi márna is, aki védett. Nagyon védett.

De, akit elsősorban nem a Pilis és a Börzsöny flórája és faunája érdekel, nekik is marad bőven felfedezni való. A Rám-szakadék, bizalmatlan neve ellenére senkire nem szándékozik rászakadni, sőt, kifejezetten barátságos, kedves szakadékról van szó. Dobogókőn, ahol a Föld szívcsakráját találjuk, olyan spirituális élményben lehet részünk, amely valóban ritka, világszinten is. (Dobogókő nem egy indiánvarázsló, kérem ezt tartsuk szem előtt.)

És a túrák:

Az Országos Kéktúra börzsönyi szakasza Nógrádtól Nagymarosig tart, ahol megmászhatjuk a Nagy-Hideg hegyet és a Csóványost, illetve érinthetünk több turistaházat is útközben. A Csóványos (938 m) legmagasabb pontjáról belátható a teljes Börzsöny. Eljuthatunk Kóspallagról Márianosztrára a Magyarok Nagyasszonya Kegytemplomhoz is, ha érintjük Szép-bércet, a Nagy-Sas-hegyet, a Só-hegyet és a Kopasz-hegyet. A már említett Rám-szakadék Dunakanyar egyik slágere, amelyet Dömös felől érdemes megközelíteni. Dömösről elindulva kiváló túra még a Prédikálószéken és Pilisszentlászlón át vezető út egészen Visegrádig. Kerékpárral érkezve Budapestről Vácra érkezünk, ahonnan Szobig vezet utunk.
Nem szabad elfelejteni a Gyadai Tanösvényt sem, ahol Hangya Dani várja az ifjú természetőröket, akik megismerkednének az erdővel, az állatvilágával és azzal, hogy miért fontos a természet őrzése!

A Dunakanyar egy nagy túraközpont, az egészen kicsiktől, az idősebbekig mindenkinek kifogástalan célpont, az év bármely szakában. A téli táj látványa is lenyűgöző, de tavasszal, nyáron és ősszel is egészen különleges.

Amennyiben információra van szükséged a túrákról, akkor ide kattints: ide. ( <-- Igen, oda.)

Vagy ide.

Most pedig ide.

Jó túrázást!

[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr845030665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása