„Budapest, Budapest te csodás!” ezúttal a gyerekprogramok szempontjából

2014. január 14. 14:09 - Verbal

Közeledik a hétvége és már előre törjük a fejünket, hogy most vajon milyen programot találjunk ki családunk számára, hogy a mi igénybevételünk is kezelhető szinten maradjon, de a gyerek se unatkozzon nagyon. Az egyébként príma kikapcsolódást jelentő Fővárosi Állatkert, a Nagycirkusz és a Margitsziget már sokadszor kipipálva? Az is érthető, ha a gyermekkoncertek és játszóházak, amellett, hogy egyszer-egyszer felüdülést jelentenek, gyakran inkább már nyűgként jelennek meg a fejünkben.
Akkor most nézzünk szét egy kicsit alaposabban a régió kínálta szórakozási lehetőségek között, mert kifizetődik a szervezés és egy rövid utazás fáradsága, amikor valamilyen klassz gyerekprogram megvalósításakor látjuk kiskorúnk arcára kiülni a felfedezés ámulatát vagy a jókedv okozta mosolyt. 

Csopa-gyerekprogramok_1.png
Az emberek többsége néhány évnyi szülői szerepkört követően bizony természet- és nyugalomkedvelővé válik, még ha addig nem is volt az. Ez valószínűleg valamiféle természetes evolúciós folyamat, az ember tudja, érzi, hogy a gyerek jelentette megpróbáltatásokat valahogy ki kell pihenni. Ha ebbe a csoportba tartozunk, akkor irány a Libegő, ez ugyanis a fentiek tökéletes kombinációját biztosítja: végtelen, fennkölt nyugalmat a természetnek az lágy ölén. A gyerek meg aztán végképp élvezi, főleg ha a végére egy kis rétesezést is betervezünk.  Tériszonyosoknak jó alternatíva lehet a Gyermekvasút, vagy akár a Szemlő-hegyi barlang, ahol a régóta a passzív szókincsünkben bujkáló borsókő-kiválás szó végre testet ölt és értelmet nyer.

GYermekprogramok-vasút.png
Igencsak nagy népszerűségnek örvend a Közlekedési Múzeum is, ahol gyermekünk – nemtől és kortól függetlenül – a múzeumi rendre fittyet hányva rohan fel a szerelvényekre és mozgat, fordít, teker minden kallantyút, kereket amihez csak hozzáfér. Hasonló értékekkel bír a Vasúttörténeti Park, amely a téli szünet után majd április elején nyitja meg újra kapuit.
Ha gyermekünknek dicsekvési alapot óhajtunk szolgáltatni, hogy az oviba, suliba visszatérve igazán frappáns hétvégi élményekről számoljon be a pajtásainak, ne habozzunk egy Tropicarium látogatást betervezni. Ezen a helyszínen lehet, hogy a gyermeket óvatosan félrelökve magunk is rátapadunk az óriásakvárium üvegére, közelről tanulmányozni a cápaetetést vagy egy kicsit ráját simogatni.

Tropi-gyerekprogramok.png
A Csodák Palotája pedig nevéhez hűen varázslatos revelációk, önfeledt gyermeki szájtátásra okot adó élmények helyszíne lesz, tegyünk csak egy próbát.

Ha gondos szülőként már a gyermek farsangi jelmezének terveit készítjük, akkor a következő párosítások kerülhetnek említésre:
-    huszárnak készülő fiúnkat a Hadtörténeti Múzeumba vigyük el feltétlenül,
-    ha farkasnak vagy medvének öltözne, akkor tanulmányutunkat a már a bejáratnál, egy hatalmas barázdás bálna felfüggesztett csontvázával elismerő pillantásokat kiváltó Magyar Természettudományi Múzeumba szervezzük,
-    az űrhajósnak készülő nagyobb gyermek sem marad ihlet nélkül, őt a Budapesti Planetáriumba érdemes elvinni, különösen ha apukától sem áll távol a csillagászat.

A gondolatébresztő végére még egy gondolat: a fenti programok talán magától értetődő módon nemcsak gyereknek jelentenek majd kedves emlékeket, nyugodtan hagyjuk kibontakozni gyermeki énünket (no azért nem teljesen), egész biztosan olyan élménnyel gazdagodunk, amit még sokáig lehet majd emlegetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr505756121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása